Waar staat VoiP voor?

VoIP is de afkorting voor Voice Over IP, waar IP staat voor Internet Protocol. In het Nederlands betekend dit bellen via een internetverbinding. Het is dus mogelijk om via de computer te bellen naar andere VoIP gebruikers. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om via VoIP vaste nummers en 06-nummers te bereiken. In de toekomst zal Voice over Internet Protocol de vaste telefoonlijn definitief overnemen. Op het moment hebben nog vele huishoudens en bedrijven nog vaste telefoonlijnen met hoge kosten.

Geschiedenis van VoIP

Het Voice over Internet Protocol -protocol is ontstaan in 1993. Toen der tijd was internet nog in zijn beginfase en was logischer wijs de kwaliteit van de verbinding niet goed. Het gesprek via de verbinding was van lage kwaliteit waardoor men elkaar niet goed kon verstaan. In de loop van de tijd is de kwaliteit van het internet sterk verbeterd waardoor Voice Over Internet Protocol ook beter tot zijn recht kwam.

Het eerste programma dat VoIP met goede kwaliteit realiseerde was Skype. Dit was in het jaar 2003. Op het moment van spreken is Skype met ongeveer 42 miljoen gebruikers nog steeds erg geliefd. Naast Skype zijn er nu ook zeer veel andere aanbieders.
De meeste concurrenten van Skype leveren ook zeer goede kwaliteit waardoor het de klant moeilijk wordt gemaakt om een keuze te maken in Voice over Internet Protocol -software.

Voordelen van VoIP

VoIP biedt de mogelijkheid om een onbeperkt aantal gesprekken aan te gaan. Dit is bij een vaste telefoonlijn beperkt mogelijk. Hierdoor mis je met Voice over IP nagenoeg nooit een gesprek. Voice over IP is daarnaast locatie-afhankelijk. Het is namelijk gekoppeld aan een bedrijfscentrale of een speciaal Voice over IP-toestel.
Bij het verhuizen heb je dus geen problemen meer met het overzetten van de vaste lijn.
Voice over IP sluit je aan op het internet en je stopt het elektriciteit snoer in het stopcontact en je bent weer verbonden. Ook een interne verhuizing is geen enkel probleem voor de techniek.
Je neemt gewoonweg je toestel mee naar de nieuwe locatie binnen het bedrijf en je hebt weer verbinding.

Het plaatsen of vervangen van nieuwe Voice over IP toestellen en het configureren van deze toestellen is erg gemakkelijk. Dit gebeurd via een zogenaamde web interface en zodoende kan via het internet het toestel worden geconfigureerd.

Het trekken van nieuwe kabels is niet meer nodig. Het enige wat je nodig hebt is een stopcontact en een internetverbinding. Het bellen via Voice over IP is naast de bovenstaande gemakken ook nog is erg goedkoop. De leverancier Voys is zo’n 40% tot 60% goedkoper dan een vaste lijn van KPN. Wanneer er onderling gebeld wordt, is dit zelfs helemaal gratis. Wanneer men veel belt, loont het dus zeer om over te stappen.

Voice over IP wordt en is de toekomst. Alle grote telecom aanbieders stappen langzamerhand over.
Ruim 20% van de bedrijven met meer dan 50 werknemers in Nederland is al overgestapt naar Voice over IP.